Preskocit navigáciu

„Horám zdar!“


„Horám zdar!“

V súlade s Plánom výcviku bolo v termíne od 15. do 16. februára 2023 príslušníkmi  11.mechanizovaného práporu Martin vykonané inštrukčno-metodické zamestnanie z vojensko-praktického lezenia.

Vojensko-praktické lezenie je jedna z tém špeciálnej telesnej prípravy, kde  inštruktori a cvičitelia tejto odbornosti musia 2 x do roka (“zima“, “leto“) absolvovať takéto zamestnania, cieľom ktorých je zopakovať a zjednotiť metodické postupy vo výcviku v tejto náročnej problematike.

Hlavný riadiaci nadrotmajster Peter Murčo rozdelil zamestnanie na dve základné časti. Prvá časť prebiehala vo Fatranskej časti Malej Fatry, medzi vrcholmi Chleb a Veľký Kriváň, kde sa profesionálni vojaci venovali nácvikom presunu v horskom a vysokohorskom teréne. Časť skupiny plnila úlohy na lyžiach, časť pomocou snežníc a precvičované boli aj techniky používané počas lavínového nebezpečenstva s následným AAR. V tejto časti výcviku zabezpečoval odborný dozor člen metodickej komisie horolezeckého spolku James p. Peter Hašta (bývalý príslušník práporu). Druhá časť zamestnania sa odohrala v lúčanskej Malej Fatre (Martinská ferrata), kde boli ozrejmené postupy pri prekonávaní umelých, ale i prírodných prekážok improvizovanými spôsobmi za pomoci horolezeckého materiálu.


„Horám zdar!“„Horám zdar!“„Horám zdar!“„Horám zdar!“„Horám zdar!“„Horám zdar!“„Horám zdar!“„Horám zdar!“

Autor: 11.mpr , Foto: 11.mpr - Dátum: 21.02.2023
Čítanosť: 2336
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share