Veľkolepé oslavy 80. výročia SNP v Strečne


Veľkolepé oslavy 80. výročia SNP v Strečne

      Oslavy významného 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa konali v piatok 30. augusta 2024 v Strečne pri pamätníku na vrchu Zvonica. Zúčastnení si prišli uctiť pamiatku francúzskych hrdinov a partizánov, ktorí obetovali pre našu budúcnosť, slobodu a demokraciu to najcennejšie, čo mali - svoj život.
Program osláv bol zahájený pietnym aktom kladenia vencov. Nasledovali príhovory, vystúpenie študentov Francúzskeho bilingválneho gymnázia, hudobné vystúpenia a bodkou za oficiálnym otvorením osláv bol zoskok výsadkárov z 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu).
      Svoju účasť potvrdili minister zahraničných vecí Juraj Blanár, generálny riaditeľ Sekcie ľudských zdrojov JUDr. Martin Rímeš, Erika Jurinová - predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja, plukovník Peter Žochňák - veliteľ 5. pšu, Dušan Štadáni - starosta obce Strečno a Juraj Drotár - predseda Žilinského výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.
      Veľvyslanec Francúzskej republiky, J. E. Pascal Le Deunff, generál Renaud de l'Estoile - zástupca veliteľa 1. obrnenej brigády, zastupujúci náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Francúzskej republiky a plukovník Stéphane Kayser - pridelenec obrany Francúzska, položili v mene Francúzskej republiky veniec a uctili si pamiatku francúzskych civilistov a vojakov, ktorí padli v boji.
      Pre verejnosť bola pripravená zaujímavá výstava fotografií, ktorú pripravilo Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku z iniciatívy Didiera Rogasika, za finančnej podpory Ministerstva Európy a zahraničných vecí Francúzskej republiky v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici a Vojenským historickým ústavom v Bratislave.
      Program osláv 80. výročia SNP pokračoval statickými ukážkami operátorov 5. pšu. Popri tom sa príslušníci pluku postarali o program pre najmenších. Pripravili si pre nich prekážkovú dráhu, po ktorej zdolaní, boli deti odmenené malým darčekom.
       Svoje miesto na oslavách mala Asociácia vyslúžilcov Francúzskej cudzineckej légie. Jej členovia si taktiež boli uctiť pamiatku Francúzskych hrdinov.
      V poobedných hodinách sa veliteľ 5. pšu plukovník Peter Žochňák spolu s pani Nicole Godardovou, predsedníčkou združenia Francúzov deportovaných na nútenú prácu a členmi rodiny Blaho – rodiny francúzskej partizánky, ktorá padla v decembri 1944 v Brezne, presunuli do Žiliny, kde bol odvysielaný film „Naša Líza“ autorky Veroniky Homolovej Tóthovej. K tomuto filmu naspieval titulnú pieseň spolu s kapelou Roc’hann Didier Rogasik, ktorý sa taktiež venuje pôsobeniu Francúzov v SNP.


Veľkolepé oslavy 80. výročia SNP v StrečneVeľkolepé oslavy 80. výročia SNP v StrečneVeľkolepé oslavy 80. výročia SNP v StrečneVeľkolepé oslavy 80. výročia SNP v StrečneVeľkolepé oslavy 80. výročia SNP v StrečneVeľkolepé oslavy 80. výročia SNP v StrečneVeľkolepé oslavy 80. výročia SNP v StrečneVeľkolepé oslavy 80. výročia SNP v StrečneVeľkolepé oslavy 80. výročia SNP v Strečne

Čítanosť: 7244
Verzia pre tlač

Skočiť na menu